Hoe maak je een website?

Je kan er niet meer omheen: ieder bedrijf heeft een website nodig. Klanten gaan ernaartoe om te zien wat voor diensten of producten je aanbied, wat je prijzen zijn en hoe ze contact met je op kunnen nemen. En omdat dit vaak het eerste is wat klanten van je zien is het erg belangrijk dat je site er goed uitziet, en makkelijk te navigeren is.

Reden genoeg dus om dit goed aan te pakken.

Stap 1: Het functioneel ontwerp

In het functioneel ontwerp (FO) vertel je hoe de site eruit moet komen te zien: waar welke knop komt te staan, waar je het menu wilt hebben, waar de tekst moet staan. Je omschrijft hoe een bezoeker je website kan doorlopen.
Dit document geef je aan de webdesigner. Het werkt als een contract, hiermee zeg je hem/haar hoe de website gebouwd moet worden.

Een FO bevat altijd een wireframe, deze kan er bijvoorbeeld zo uitzien:

Hier laat je zien hoe de website ingedeeld moet worden, welke elementen erin moeten komen.
Een ander belangrijk onderdeel van een FO is de omschrijving van de scenario’s. Je omschrijft hoe een bezoeker je website kan doorlopen.
Bijvoorbeeld: bezoeker komt via google op de productpagina > klikt op bestelknop > vult gegevens in > komt op de betaal pagina > kiest voor ideal > wordt doorgestuurd naar de ideal pagina om te betalen > komt terug op de bevestigingspagina en krijgt een mail met de bestel bevestiging.

Een FO kan de volgende indeling hebben:

  • Inleiding
  • Doel van de website
  • Wireframes
  • Functionaliteiten per pagina
  • Scenario’s
  • Eventuele opmerkingen voor de ontwerpers

Stap 2: het technisch ontwerp

In een technisch ontwerp staat alles beschreven wat de programmeur nodig heeft om de website daadwerkelijk te bouwen.
Vaak worden de volgende punten hierin beschreven:

Programmeertaal

Gebruik je HTML, java, php of maak je gebruik van een tool als wordpress?

Randvoorwaarden voor het bouwen van de website

Moet de website gekoppeld worden aan een voorraadbeheer systeem? Of aan een planningssysteem? Of een externe database?

Database(s)

Mocht de site een database nodig hebben wordt deze hier omschreven.

Technishe infrastuctuur

Hoe wordt de site gekoppeld aan andere systemen en databases?

Beveiliging van de website

Hoe worden de gegeven van de klanten beveiligd? Hoe zorg je ervoor dat kwaadwillende derden de website niet plat kunnen leggen?

domeinregistratie

Wat voor domein wil je hebben? Je betaald een bepaald bedrag per jaar voor een domein. Dit kan een paar euro of een paar tientjes zijn, afhankelijk wat je kiest. Verschillende domeinen hebben andere uitstraling. Kies je voor een “.nl” naam dan geef je impliciet aan dat je alleen binnen Nederland levert. Een “.eu” dat je binnen Europa levert en een “.com” dat je wereldwijd opereert. En er zijn nog veel meer opties.

Hosting

Een host is een webserver waarop meerdere websites staan. Bij het kiezen van een host moet je rekening houden met de hoeveel bezoekers die je op je website verwacht, welke technieken je nodig hebt (niet alle hosts geven je de mogelijkheid tot het gebruik van een database bijvoorbeeld).

Stap 3: Bouwen

En dan is het tijd om te gaan bouwen. Dit kan je zelf doen, of je kan er iemand voor inhuren.

Een Virtueel Assistent kan je helpen met het maken van een Functioneel en Technisch ontwerp. Ze kan je helpen bij het zoeken van een goede website programmeur of, bij een simpele website, deze zelf voor je bouwen.

Wat is een Virtual Assistant?

Het maakt niet uit of je al jaren een eigen bedrijfje hebt, of dat je net begint, het kan lastig zijn om alles zelf te regelen. Er zijn een heleboel zaken waar je voor moet zorgen zoals het bijhouden van de administratie en het afhandelen van klachten. Deze tijd zou je ook kunnen gebruiken om je bedrijf te laten groeien en meer klanten binnen te halen. Een extra paar handen kan je helpen de stress van deze dagelijkse taken weg te halen. Maar iemand in dienst nemen is te duur. Hier komt een Virtual Assistant kijken.

Maar wat is een Virtual Assistant nu precies? Zij zijn de perfecte, betaalbare oplossing om je bedrijf te laten groeien. In dit artikel laat ik zien wat een Virtual Assistant allemaal voor je kan betekenen.

Wat is een Virtual Assistant?

Een Virtual Assistant is een vakkundige professional. Zij kan op afstand helpen met het runnen van je bedrijf. Een Virtual Assistant kan zelfstandig een breed aantal taken uitvoeren. Zoals vergelijken van verschillende leveranciers, e-mail afhandeling, social media bijhouden en het inboeken van facturen. Zolang je jouw Virtual Assistant goede richtlijnen geeft kan ze je helpen je bedrijfsdoelen te halen.

Het maakt niet uit of je net begonnen bent, of al duizenden euro’s winst maakt per maand. Een Virtual Assistant is een betaalbare oplossing.

Waar kan een Virtual Assistant je mee helpen?

Wanneer je een bedrijf hebt is het belangrijk om te focussen op de zaken die je bedrijf laten groeien. De core business. Hier is je bedrijf om begonnen. Dit vind je leuk om te doen en haal je energie uit. Maar al die andere zaken moeten ook gebeuren. Hieronder zet ik uiteen waar een VA je mee kan helpen:

Business management support

Leverancier selectie, artikelen bestellen, afspraken met klanten maken, afhandelen van mail. Al die dingen die er even ‘bij’ komen als je een bedrijf hebt, maar stiekem best wat tijd in beslag nemen.
Met de juiste richtlijnen kan een Virtual Assistant deze taken van je over nemen.

Sales support

Een Virtual Assistant kan contact onderhouden met je klanten. De klachten afhandelen. Vragen van klanten beantwoorden. Offertes opvolgen. Alles om je klanten een goed gevoel te geven over jouw bedrijf.

Financieel support

Die administrate kan zo veel tijd in beslag nemen. Tijd die je ook in de core business kan steken. Laat deze routinematige handelingen over aan je Virtual Assistant. Facturen inboeken, debiteuren- en crediteurenbeheer, budgetbewaking, een VA kan deze taken van je overnemen.

Ja, ik wil een Virtual Assistant!

Neem eens een kijkje op www.cyberassistant.nl voor de mogelijkheden.
Het intakegesprek is altijd gratis, hierin bespreek je wat een Virtual Assistant voor jou kan betekenen.

6 Tips om je productiviteit te verhogen

Ken je dat? Je werkt de hele dag hard, maar toch lijken er te weinig uren in een dag te zitten.
In dit artikel lees je 6 tips om efficienter met je tijd om te gaan.

Tip 1: Focus op 1 taak

Mulitasken. Het lijkt alsof je meer gedaan krijgt, maar schijn bedriegt.
Door steeds te switchen tussen verschillende taken verspil je kostbare brainpower. Dus neem 1 of 2 momenten per dag om je mail te checken en laat je telefoon automatisch overgaan naar voicemail en luister deze 1 of 2 keer per dag af.
Neem de tijd om 1 taak goed te doen, in plaats van twee of meer taken maar half af te raffelen.

Tip 2: maak een todo lijst

Maak een lijst van je doelen op lange termijn. Dit kan voor een heel jaar zijn, een kwartaal of voor een maand. Afhankelijk van wat jouw bedrijf doet en hoever je vooruit kunt plannen.
Iedere week maak je een lijstje met je doelen voor die week. Hiervoor hou je de lijst met lange termijn doelen bij de hand als lijdraad, en je agenda voor die week. Kijk hier welke taken voorrang hebben: wat moet er echt gedaan worden deze week?
Iedere dag kies je maximaal drie taken die die moeten worden. Ben je daar vroeg mee klaar? Mooi, dan kan je wat extra doen. En anders heb je in ieder geval de meest belangrijke punten weggewerkt.

Tip 3: Neem regelmatig pauze

Studies wijzen uit dat wanneer je eens in het uur even pauze neemt je beter presteert dan wanneer je dit niet doet.
Na een tijdje wordt je brein moe van de constante stimulatie. Door even pauze te nemen breng je je hoofd tot rust, en kan je daarna weer verder met hernieuwde focus.

Tip 4: Beweging

Door te bewegen stimuleer je je bloed om sneller te stromen. Hierdoor komt er meer zuurstof naar je hersenen, waardoor je weer beter kan nadenken.
Je hoeft hiervoor geen uren naar de sportschool, gewoon even lopen om een kopje koffie of thee te pakken helpt al.

Tip 5: Muziek en stilte

Heb je een repetitieve taak te doen? Met muziek erbij werk je sneller en voelt het werk minder vervelend.
Maar heb je werk waarbij je moet nadenken kan je de muziek beter uitzetten. Sterker nog: zelfs normaal achtergrond geluid vermindert je productiviteit dan.

 

Tip 6: delegeer

Er zijn een aantal dingen waar jij erg goed in bent, dingen die jij leuk vindt om te doen. Hou die vooral bij jezelf. Maar er komt veel meer kijken bij het runnen van een bedrijf dan alleen de dingen die jij graag doet: het bij houden van je website, marketing, inboeken van facturen, beheren van je agenda, leverancier selectie en contact, contact onderhouden met klanten…
Jouw vakmanschap maakt dat mensen jouw bedrijf kiezen, deze bijzaken zorgen ervoor dat jouw bedrijf blijft bestaan.

Kies daarom voor een Virtueel Assistent om je te helpen, en om meer tijd te krijgen om je te concentreren op de dingen waar jij je energie uit haalt.